Tysklands femte årstid

Tysklands femte årstid

Karnevaler är ofta förknippade med sydligare delar av världen. Men, i Tyskland är detta en stor företeelse. De firar vad de kallar en femte årstid, i februari. Det är Karneval eller Fasching som de även säger. Det förekommer även med namnet Fastnacht. Det har sina rötter i den romersk-katolska kristendomen, för att fira innan fastan kom. Idag är det inte en religiös högtid, utan man firar ändå. I dagens Tyskland har man två stora karnevalstraditioner. Den första som kallas då för ”Fasching”, ”Fastnacht” eller ”Fasnet firas i den södra delen av Tyskland. Då framför allt i Baden-Württemberg. Man har tagit fasta på de traditioner som fanns redan på medeltiden. Därför så klär man ut sig i olika snidade trämasker. Dessa trämasker har ärvts genom familjen, generation för generation. Oftast föreställer dessa trämasker djur, djävlar, häxor eller narrar.  

En ytterligare karnevalstradition

Det finns som sagt två stora traditioner och den andra, det är den som man helt enkelt kallar för just Karneval. Detta firas främst i Rhenlandet, så som i Köln och Düsseldorf. Höjdpunkten sker med det som kallas Rosenmontag, alltså rosenmåndagen, då har man stora parader och karnevalståg.

När denna karneval firas så har man inte lika stort fokus på medeltida maskeringar utan nu har man istället fokus på roliga eller pompösa dräkter. Musik och dans är även det mycket viktigt. Det gör att ofta så har paraderna med orkestrar som spelar musiken.

I de tyska karnevalsregionerna så firar man stora och små karnevaler och har olika faschingsfester.