Mat och dryck på karneval

Karnevaler är ofta något som ofta har hållits före påskfastan. I Centraleuropa kallas det för Fasching, eller liknande och det är inte ovanligt att man frossar i en massa god mat, dryck och bakverk. Det eftersom man vill så att säga fylla på innan fastan drar igång. I modern tid så har dock karnevaler kommit att vara även andra sorters folkfester som inte förknippas med fastan., Men ofta ingår det ändå en mängd mat och dryck oavsett vad det är för typ av karneval.

Frosseri av mat och dryck

Karneval är då alltså från början tiden före fastan, och dagarna motsvarar fastlagen, som är motsatsen till fasta. Tiden före fastan är det då frosseri med mat och fest. Det är något man än idag kan se på karnevaler, då det ofta finns matstånd, eller foodtrucks med diverse mat och dryck till salu. Den som vill kan erbjuda mat och dryck att sälja på karneval, bara man sett till att få de rätta tillstånden. Du kan laga mat, eller erbjuda bakverk med ätbara tårtoblater med egen bild eller servera öl. Det är ofta ett stort utbud med mat från olika delar av världen.

Sött och salt på karnevaler i Tyskland

I Tyskland så är det så att när det är karneval, så föredrar man att äta fet och kaloririk mat och man festar gärna flera dagar på raken. Olika regioner i Tyskland har sin egen typiska karnevalsmat. I Köln föredrar man ofta en klassisk Sauerbraten som är en stek marinerad i syrlig marinad. Eller så äter man bondbönor och fläsk.

I delstaten Baden-Württemberg så går det åt flera tusen svarta korvar med brötchen som är som små brödfrallor. En viktig karnevals kost i området kring Mainz är Weck, Worscht och Woi som då är brötchen, korv och vin.

Under karnevalerna i Tyskland äter man även mer än gärna sötsaker som friterade munkar fyllda med sylt, eller donuts.  Då med eller utan glasyr.

Källa: http://kultursmakarna.se/