Klassiska karnevaler

Klassiska karnevaler

Klassiska karnevaler finns det gott om och det över hela världen. Skulle vi nämna dem alla så skulle texten aldrig ta slut. Därför nöjer vi oss med att presentera sex klassiska karnevaler världen över.

Karneval i Las Palmas, Gran Canaria

På Gran Canaria är det varje år en stor karneval. Denna folkfest försökte Franco stoppa, men det gick inte. På denna karneval är det festligheter för alla. Karnevaldrottningar koras, så väl som att en drottning av drag och barn-drottningar. Det är inte bara klädseln som är viktigt för att ta hem titeln, man ska även uppträda inför publik!

Mardi Gras i New Orleans

Mardi Gras är en av de största och mest kända karnevaler över världen. Hit vallfärdar många varje år, då karnevalen går av stapeln. Hela New Orleans blir till en enda stor fest. Från början kom den av de franska bosättarna och lever kvar än idag. Så missa inte denna karneval om du har möjligheten att åka till New Orleans.

Karnevalen i Venedig

Denna karneval är något mer ”sofistikerad” än övriga. Det sker bland annat en bal, i Palazzo Pisani-Moretta, nämligen Tiepolo-balen. Den som anordnar denna bal är en äkta venetiansk baronessa. Självklart ska alla deltagare ha karnevalklädsel, som mask och vackra klänningar med mera.

Karnevalen i Nice

Karneval i Nice är en fantastisk upplevelse. Allt kan hända och det är fyrverkerier, föreställningar, enorma papier mâché dockor, blommor och mycket mer. Karnevalståget sker på paradgatan Promenade des Anglais.

Karnevalen i Köln

Köln är kanske inte en plats man tänker på att det ska finnas en karneval, men det har de haft och det i många år! Officiellt startades deras karneval 1823. Den tillhör idag en av Europas största gatufester.

Karnevalen i Rio

Den karneval de flesta tänker på, är den här. Brasilien och Rio de Janeiro är varligen karnevalen personifierad. Att fira karneval här är en lång och gammal tradition, sedan 1600-talet. Redan då ska de ha gått ut på gatorna och dansat. Det var ett tillfälle för alla att vara med, fattiga som rika! I karnevalståget idag är det många sambaskolor som är med och dansar och gör upp om titeln som det bästa ekipaget.